Elektrikli Bisiklet Nedir?

Gelişen teknolojinin getirdiği nimetlerden biri kuşkusuz ki, bisikletin yeni varyasyonları elektrikli bisikletler… Global anlamda popülerleşen elektrikli bisiklet akımına dahil olmayı en azından bir kere düşünmüşsünüzdür. Peki elektrikli bisikletler hakkında ne kadar fikir sahibisiniz? Elektrikli bisiklet nedir, nasıl çalışır, biliyor muydunuz?

Elektrikli bisikletlerin, standart bisikletlerden temel farkı elektrikli motor desteğidir. Pedal kuvvetine ek olarak istendiğinde elektrik desteği devreye girerek sürücüye yardımcı olur. Aslında, elektrikli bisiklet yeni geliştirilmiş bir fikir değildir. İlk olarak 1881 ‘de Gustavo Trouve, Fransa‘da elektrikli bisikleti icat eder ve ilk deneylerini yapar. Ancak o zamanın teknolojik koşullar e-bike'ların hızlı gelişmesine imkan vermez.

Günümüzde Elektrikli Bisiklet

Şirketler benzinli motorları bisikletlere ekleyerek scooter ve motorsiklet tarzındaki taşıtları ürettiler. Ancak, fosil yakıtlar ile çalışan motorların havayı kirletmesi, sesli çalışmaları, güvensiz olmaları ve yüksek bakım maliyetleri gibi birçok handikabı bulunuyordu. Egzersiz için de uygun olmayışları negatif yönlerinden biri oldu. Yeni yüzyılda elektrikli motor ve batarya teknolojilerindeki müthiş gelişmeler ile elektrikli bisikletler geleceğe yeniden yön verdi.

Çoğu elektrikli bisiklet, standart bir bisikletin tasarımını, geometrisini ve bileşenlerini içermektedir. Ancak, standart bisikletten farklı olarak, şarj edilebilir bir batarya ile çalışan ek bir elektrik motoruna sahiptir. Elektrik motoru, sürücüye yokuşların üstesinden gelmek için otomatik veya manuel olarak ekstra güç verir. Elektrikli bisiklet, istendiğinde standart bir bisiklet gibi de kullanılabilir.

Elektrikli bisikletler, elektrikli bir motor desteği ile ek güç sağlayarak, daha fazla insanın hiç olmadığı kadar bisiklet sürmesine olanak sağlıyor. Bunu, elektrikli bisikletlerin birçok insan için bisiklete binmeyi engelleyen dik yokuşları aşılabilir kılması ile yapıyor. Terleme, aşırı yorgunluk, uzun mesafeleri gidememe korkusu gibi sebepleri ortadan kaldırıyor. Bu nedenle, elektrikli bisikletler daha fazla insan için işe yarayan bir araçtır. İşe ya da okula gidip gelmek, yeni yerler keşfetmek ya da sadece şehirde gezmek için tercih edilen bir araç olarak karşımıza çıkıyor bu bisikletler.

Neden Elektrikli Bisiklet?

İnsanlar normal bir bisiklet yerine neden elektrikli bisiklet almaları gerektiğini merak ediyorlar. Bu, çok sorulan ve haklı bir soru. Daha önce de belirtildiği gibi istendiğinde elektrik motoru pedal kuvvetine ek bir güç sağlar. Dolayısıyla bisiklet ile ulaşımı en fazla sınırlayan faktör olan yokuş çıkma artık sorun olmaktan çıkmaktadır. Elektrikli bisikletler, bisiklet sınıfına girmektedir. Bu nedenle, ehliyet ve plaka zorunluluğundan muaftır. Taşınabilir formdadırlar. Bu özellik ile gelen kullanım rahatlığı, elektrikli bisikletlerin tercih edilmesinde büyük bir etkendir. Şimdi bir karşılaştırma yaparak daha detaylı inceleyelim. Karşılaştırma sonrası siz de elektrikli bisikletlerin ne büyük bir konfor sağlamış olduğunu göreceksiniz.

Karşılaştırma: Normal Bisikletler vs. Elektrikli Bisikletler

Bisikletler yüzlerce yıldır kullanılan, insanoğlunun icat etmiş olduğu en verimli taşıtlardan biri. Ancak sadece bacak kuvveti ile hareket ettiğinden insanlar uzak mesafeler için bisiklet kullanamıyor. Sırf bu sebepten bazı insanlar bisikletten tamamen uzaklaşıyor. Seyahat edilecek yol üzerindeki yokuşlar ve terleme durumu kullanıcıyı bisiklete binmekten alıkoyuyor. Normal bisiklette bu durumlar söz konusu iken elektrikli bisikletler tüm bunları aşılabilir kılıyor. İleri yaşlarda kişiler ve fiziksel olarak bisiklete binmeye engeli olan kişiler için imkansız görünen bu aktiviteyi elektrikli bisiklet, mümkün kılıyor.

Çoğu zaman düzenli bisiklet sürmek, arabalara ve diğer ulaşım seçeneklerine kıyasla tercih edilmiyor. Bu da harcanması gereken efordan kaynaklanıyor. Elektrikli bisikletler ile bu kıyas tamamen ortadan kalkmaktadır. Çünkü, elektrikli bisikletlerde harcanması gereken enerji normal bisiklete göre daha azdır.

Karşılaştırma: Elektrikli Bisikletler vs. Otomobil

Otomobil, dünyada en çok kullanılan ulaşım aracı, ancak bu onun dünyanın en iyi ulaşım aracı olmasına yetmiyor. Otomobilin negatif yönlerini şöyle maddeleyebiliriz:

  • Şehir içi ulaşımında park problemleri,
  • Trafik,
  • Hava kirliliğine neden olması,
  • Bakım masrafları,
  • Benzin/mazot masrafları,
  • Yüksek vergiler,
  • Hareketsiz bir yaşam sunması/egzersiz eksikliği

Elektrikli bisikletler bu noktalarda otomobillere en iyi alternatif olarak ortaya çıkmaktadır. EPA²'nın yaptığı bir araştırmaya göre otomobiller yapılan yolculukların %60’ı 5 milden (yaklaşık 8km) %50 ‘si 3 milden (yaklaşık 5 km) den daha az. Bu durumda elektrikli bisiklet yerine, her yere otomobil ile gitmenin ne kadar mantıklı bir ulaşım şekli olduğu tekrar düşünülmelidir.

Elektrikli Bisiklet Nasıl Çalışır?

Çoğu elektrikli bisiklet, sürücünün elektrik motoru tarafından ne kadar güç verilmesi gerektiğini belirlemesine yardımcı olan pedal desteğine sahiptir. Böylece, bir sürücü pedal çevirdiği zaman, motor otomatik olarak devreye girer. Bazı bisikletlerde harici bir motosiklete veya bir scootera benzeyen manuel bir gaz pedalı bulunur. Bu da sürücünün ihtiyaç duyduğu anda güce erişmesini sağlamaktadır.

Elektrikli bisikletler, elektrik motorundan ek bir güç sağlayarak çoğu insanın bisikletten uzaklaşmasına neden olan tüm engelleri ortadan kaldırır. Bir Alba E-Bike, standart bisikletlerin sürüş keyfini aynı şekilde korur. Daha uzun mesafelere gitmenize, dik yokuşları rahatlıkla tırmanmanıza olanak sağlar. Ayrıca elektrikli bisiklet kullanıcıları ekstra ağırlık konusunda endişe duymadan eşya taşıyabilirler.

Elektrikli Bisikletlerin Popülerliği Artıyor

Elektrikli bisiklet kullanmak için onlarca neden var. Sağlığa olan katkısı, ekonomik olması, pratiklik, taşınabilirlik bu nedenlerden sadece birkaçıdır. Elektrikli bisikletler bu özellikleri ile tüm dünyada hızla popüler hale gelmiştir. İster şehir içinde, ister doğada geçireceğiniz gezilerde, elektrikli bisikletinizi kullanabilirsiniz. Bu şekilde, siz de bu dünya çapındaki hareketin bir parçası olabilirsiniz.

Elektrikle çalışan bisiklet, araba, motosiklet, scooter, tekne, otobüs, Segway ve daha fazlası çok hızlı büyüyen elektrikli ulaşım araçları hareketinin bir parçasıdır.   2016 yılında, Asya Pasifik bölgesi 32,8 milyon elektrikli bisiklet satışı gerçekleştirirken, Batı Avrupa Navigant Research'e göre bu sayı 1,6 milyon oldu. ABD'deki e-bike pazarı, eCycleElectric tarafından yapılan son araştırmaya göre 2016 yılında %70 oranında artarak 251.000 e-bisiklete ulaştı. Elektrikli bisikletlerde dünya çapında bir lider olan Çin'de, yolda yaklaşık 200 milyon elektrikli bisiklet vardır. Üstelik bu rakama her yıl yeni 20 milyon adet daha ekleniyor.    
Hindistan, ABD, Almanya, Hollanda, İskandinavya ve İsviçre'de elektrikli bisiklet satışları da artmaktadır. Hollanda'da elektrikli bisiklet satışları 2014'ten 2015'e %24 oranında yükselirken, Almanya'da elektrikli bisiklet satışları 2014'e göre %11,5 oranında büyümüştür. Almanya’da sadece posta servisi Deutsche Post posta dağıtımında kullanmak için 6200 e-bisiklet bulunmaktadır.

Elektrikli bisiklet kullanımındaki yükselme, bir dizi farklı faktörden kaynaklanmaktadır. Elektrikli bisiklet teknolojisi, performans ve güvenilirlik açısından önemli derecede gelişme kaydetti. Öyle ki, dünya genelinde insanlar elektrikli bisiklet kullanmanın sayısız faydasını görüyorlar. Elektrikli bisikletler, herkesin uzun mesafelere bisiklet ile gidebilme ve aynı zamanda günlük sporunu yaparak sağlığını da koruma imkanı sağlıyor. Bu teknoloji, kentsel alanlarda yaşayan çok sayıda kullanıcının işe gidip gelmesinin hızlanmasını sağladı. Ayrıca, trafik sıkışıklığı ve hava kirliliğini azaltma konusunda katkıda bulunmuş oldu.

Elektrikli Bisikletlerin Faydaları Nelerdir?

Buraya kadar, elektrikli bisiklet nedir ve nasıl çalışır, bunu anlattık. Bu bölümde elektrikli bisikletlerin artı yönlerini anlatacağız. Bu artı yönleri kendinize göre değerlendirerek, bir e-bike sahibi olmak isteyip istemediğinize daha net karar verebilirsiniz. Elektrikli bisiklet kullanmanın size sağlayacağı artı yönler şunlardır:

  • Kolay ulaşım,
  • Zaman ve paradan tasarruf,
  • Ekstra yük taşıyabilme,
  • Sağlığa olumlu etkisi,
  • Hafif ve taşınabilir olması,
  • Dışarıda daha çok vakit geçirmek.

Ulaşımda Tasarruf

Elektrikli bisikletlere sahip olmak, araba kullanmaktan çok daha ucuzdur. Çoğu durumda bir otomobilin aynı taşıma işlevlerini yerine getirebilir. Genellikle, çoğu e-Bike tek bir şarjla 30 km ile 100 km arası bir mesafede seyahat edebilir. Elektrikli bisiklet sahipleri, benzin, ehliyet, sigorta ve otopark ücretleri için ödeme yapmak zorunda değildir. Bu faktörler elektrikli bisikletleri, en ucuz ulaşım araçlarından biri yapar.

Kolay Ulaşım

Öncelikle İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa gibi büyük şehirlerde birçok kişi her gün işe gitmek için trafikte uzun süre beklemek durumundadır. Bunun yanı sıra, otopark bulmak için de zaman harcamak zorunda kalmaktadırlar.

İş ile ev arasında gideceğiniz mesafe normal bir bisiklet ile yorucu olsa da elektrikli bisiklet ile yorucu olmaktan çıkıp, tam bir keyfe dönüşebilir. Eğer yaşadığınız yerde iyi toplu taşıma seçenekleriniz varsa elektrikli bisikletinizi toplu taşıma ile birleştirebilirsiniz. Bu sizi trafik çilesinden kurtaracak üzerine ulaşımınızı da daha rahat hale getirecektir.

Elektrikli Bisiklet ile Egzersiz

Çoğu elektrikli bisiklet, sürücülerin istedikleri kadar egzersiz yapmasına izin verir. Bu da yaşamınıza daha fazla fiziksel aktivite katmanın harika bir yoludur. Bisiklet sürerek yapacağınız egzersiz genel sağlığınıza büyük katkıda bulunacaktır. Elektrikli bisiklet sürerken kalbinize, ciğerlerinize ve kaslarınıza çalışmak için imkan veriyorsunuz. Elektrikli bisiklet kullanım süresinin normal bir bisiklete göre üç kat daha fazla olduğunu gösteren araştırmalar bulunuyor. Çünkü bir elektrikli bisiklet terleme, tepeler ve rüzgar ile uğraşmanın zorluklarını çözüyor ve normal bir bisiklet sürmekten çok daha eğlenceli hale getiriyor. Elektrikli bisiklet sizin için işleri kolaylaştırırken, size keyifle egzersiz yapmak kalıyor.

Vücudunuzu Forma Sokun

Elektrikli bisiklet kullanan bir insan ne kadar süre egzersiz yapmak istediğini seçebilir. Yorulması halinde ya da zorlandığı noktalarda elektrikli motordan destek alarak yoluna devam edebilir. Bu sayede, forma girmek isteyen biri için ne kadar uzak bir mesafeye gittiğinin önemi yoktur.  Bir sürücü, kendilerini rahat hissedecekleri kadar az veya çok enerji harcayarak şehir içinde dolaşabilir. Bu, sürücülerin kademeli olarak egzersiz yapma, kas ve dayanıklılık kazanma yeteneklerini sağlar. Bu eklem ağrısı, astım ve diğer koşulları olan insanlar için yararlı olabilir. Elektrikli bisikleti, siz gücünüz yettiği kadar kullanırsınız. Gerisini elektrikli bisiklete bırakabilirsiniz.

Dışarıda Zaman Harcayın

Dışarıda geçirilen zamanın stresi azalttığı, zihinsel enerjiyi sağladığı, iltihabı azalttığı ve kısa süreli belleği iyileştirdiği kanıtlanmıştır. Elektrikli bisiklet, trafikte bekleyen bir arabada oturmak yerine, dışarıda olmanıza olanak sağlar. Tüm bunlar göz önünde bulundurulduğunda, elektrikli bisiklet tercih etmenin sağlık ve çevre için ne kadar doğru olduğunu görüyoruz.

 

Bloga dön

Yorum yapın

Yorumların yayınlanabilmesi için onaylanması gerektiğini lütfen unutmayın.