Yükselen Yeni Trend Elektrikli Bisikletler

"BİSİKLET KARNE HEDİYESİ OLMAKTAN ÇIKIYOR"

  Bisiklet her geçen yıl alternatif ulaşım araçları arasında daha çok öne çıkıyor ve ulaşım yöntemleri arasında aldığı pay büyüyor. Bunun en önemli sebeplerinden biri yakıt maliyetlerinin durdurulamaz yükselişi. Bu yükseliş hem bireysel hem de toplu ulaşım maliyetlerinin artışına sebep oluyor. Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de bu trend çok açık bir biçimde görülüyor. Türkiye'de bisiklet satış rakamları son beş yıldır, her yıl yaklaşık %20 büyüyor. Artık bisiklet çocuklara alınan karne hediyesi olmaktan çıkıyor. 

 

"KAOS HALİNE GELMİŞ ŞEHİR İÇİ ULAŞIM İÇİN ANAHTAR" 

   Bisiklet yollarının uzaması ve yaygınlaşması, diğer ulaşım hatları ile entegrasyonun yoğunlaşması, kullan bırak sistemlerinin artması ve çeşitli teşvikler de bu trendi olumlu yönde etkiliyor. Özellikle yerel yönetimlerin ajandalarında bisiklet kullanımın arttırılması, kaos haline gelmiş şehir içi ulaşım için anahtar konulardan biri haline gelmiş bulunuyor. Bisiklet ve bisiklet kullanımının artması konusundaki bu algı ve trend sürekli gelişirken, tabiki bisikletlerin kendisi de sürekli gelişiyor. 

 

"E-BIKE HOBİ VE ULAŞIM AMAÇLI BİSİKLET KULLANIMINI FARKLI BİR BOYUTA GEÇİRİYOR." 

   Elektrikli Bisikletler yaygın kullanılan adıyla 'e-bike'lar klasik bisikletlerin bazı dezavantajlarını ortadan kaldırmayı başarıyor. Dış görünüşleri ile standart bisikletler ile ayırt edilmesi bile zor iken,üzerinde barındırdığı elektrik motoru ile tekerleği tahrik ederek, sürücüye destek veriyor. E-bike'lar hobi ve ulaşım amaçlı bisiklet sürüşünü farklı bir boyuta geçiriyor. 

 

"SÜRÜŞE DEVAM ETMEK İÇİN MOTORDAN DESTEK AL" 

Tabi akla gelen ilk soru 'İşi motor yapıyor ise spor için bisiklet sürmenin keyfi bunun neresinde?' Bu sorunun cevabı şu 'Sürüşe devam etmek için motoru kullanın. Yorulana kadar pedallayıp, çok dik yokuşlar ve ekstra kilometreler için elektrik desteğini kullanabilirsiniz. Gerektiğinde daha az terleyin, gerekirse de menzilinizi uzatın.' 

 

"DAHA HIZLI, DAHA KOLAY ULAŞIM" 

Bazı büyükşehirlerde, bisikletin hızı, toplu taşımanın hızını rahatlıkla geçiyor. E-bike'lar ile yokuş ve mesafe problemleri de ortadan kalkıyor. Park sorunu tamamen ortadan kalkıyor. Trafikte, otomobilin veya toplu taşıma aracının içinde geçirilen stresli saatler de dolayısıyla ortadan kalkıyor. Dolayısıyla elektrikli bisikletler günlük ulaşım aracı olarak çok iyi bir alternatif.

 

"SIFIR KARBON EMİSYONU" 

Bisikletlerin otomobillerden daha az karbon salınımı yaptığını sanırım söylemeye gerek yok. Ancak Avrupa Bisiket Federasyonu'nun 2011 yılında yaptığı araştırmanın sonuçları çok çarpıcı. Bir e-bike kilometre başına bir otomobilin yaptığı karbon salınımının sadece %8,1'ini yapıyor. Sadece Londra'da işe toplu taşıma veya otomobil ile gidenlerin sadece onda biri haftada bir defa bir e-bike kullanarak işine gitseydi 120 milyon pound Co2 emilimi azalırdı.Bu değer 25.000 evin bir yılda yaptığı toplam salınıma eşit. Dolayısıyla doğayı korumak alternatif temiz ulaşım araçlarını kullanmaktan geçiyor. 

 

"KM BAŞINA 1 KURUŞUN ALTINDA"

Ülkemizde, e-bike'lar için yasal olarak herhangi bir ekstra vergi, sigorta veya plaka masrafı gerekmiyor. Sıfır bir otomobil fiyatının minimum 50.000 TL, e-bike fiyatlarının 3.000-7.000 TL, elektrikli bisiklet dönüşüm kitlerinin fiyatlarının 2500-3000 TL olduğunu düşünürsek, E-bike'ların satınalma maliyetleri otomobillerin neredeyse %10 'undan daha az. Kabaca bir hesapla, E bike'in kullanım maliyeti km başına 1 kuruşun altında. Bu değere eklenecek tek maliyet, 800-1000 cevrime (4.000-5.000km) sahip lityum iyon batarya değişim maliyeti. Otomobillerin yakıt, bakım ve otopark masrafları, yıllık vergilerini de gözönüne alırsak e-bike'larla otomobiller arasındaki makas iyice açılıyor. Lityum iyon bataryalar ortalama 3-4 saate tam şarj olabiliyor. Tam şarjlı bir e-bike kullanım davranışına göre yaklaşık 40-70 km bir menzil sağlıyor. Kısmi şarj yapmak isterseniz bu bataryalar ile bu da mümkün. Şarj aleti standart 220V bir çıkışa sahip, dolayısıyla özel bir şarj istasyonuna gerek olmadan, priz olan heryerde şarj edilebiliyor. Batarya bisiklete sabitlenmiş durumda değil, böylece şarj için bisiklet yarine bataryayı taşınmanız yeterli.

 

"BİSİKLET EN GÜVENLİSİ" 

Ülkemiz karayolları ağında 2015 yılında toplam 1.313.359 adet trafik kazası meydana geldi. Bu kazaların 183.011 adedi ise ölümlü, yaralanmalı trafik kazası, bu trafik kazaları sonucunda 7.530 kişi öldü, 304.421 kişi yaralandı. Bu acı veriler malesef TUİK'in raporundan ve bu rakamlar her yıl artarak devam ediyor. Bir bisiklet, bir tondan daha ağır, ortalama 160km/saat hız ile gidebilen, dört tekerleklilerden kesinlikle daha güvenli. Bir e-bike'ın hızı (24-32 Km/ saat) bir otomobilin hızına yaklaşamıyor bile. Bisiklet yolları (kullandığınızı varsayarak) bisikletliyi otomobil yolundan ayırarak güvenli bir sürüş sağlıyor. Tabi ki %100 güvenli diyemeyiz, e bike'larda da kask, gece sürüşlerinde uygun reflektörlü kıyafetler, trafik kurallarına uymak gibi güvenlik kurallarına uyulması gerektiğini unutmamak gerekir. 

 

"İŞE BİSİKLETLE GİTMEK, GÜNLÜK SPOR İHTİYACINI FAZLASIYLA KARŞILIYOR"

Hergün düzenli egzersiz yapmanın vücuda yüzlerce faydası var, tabi bunları burada uzun uzun anlatmayacağız. Günümüzün hızlı sosyal hayatı içinde spor salonlarına veya hergün sabah yürüyüşlerine çoğumuz vakit ayıramıyoruz. İşe bisiklet ile gitmek günlük spor ihtiyacının tamamını karşılıyor. Yapılan birçok araştırmaya göre elektrikli bisiklet yol ve arazı şartlarının olumsuz etkisini yok ettiği için bisiklet kullanımını daha fazla kişi için mümkün kılıyor. Bu kişiler istediğinde pedallayıp yorulduğunda elektrik desteği alacağının bilinciyle rahatlıkla yola çıkabiliyor. 

 

"SON NOT"

Bu yüzden biz ALBA e-bikes olarak diyoruz ki; arabadan, trenden, metrodan, metrobüsten, otobüsten inin! Elektrikli bisiklete binin, sokakların keyfini çıkarın, spor yapın, sağlıklı yaşayın, düşük maliyetle ulaşın, çevreci ulaşın.

Bloga dön

Yorum yapın

Yorumların yayınlanabilmesi için onaylanması gerektiğini lütfen unutmayın.