Şehiriçi Ulaşımda Elektrikli Bisikletler Vs Otomobil

Elektrikli bisikletler günlük şehiriçi kullanımda otomobil ile yaptığımız birçok yolculuk için temiz,sağlıklı bir alternatif. E-bike 'lar özellikle 10 km ve civarı yolculuklar (günlük işe gidip gelmek, market alışverişi, arkadaşlarınla görüşmek) için oldukça uygun. Tabii ki elektrikli bisikletler otomobil ile yapılacak şehirler arası yolculuklar için uygun değil, ancak rahatlıkla bir ailenin ikinci arabasının yerini alabilir. Aynı zamanda mevcut aracınız ile dışarı çıkma sıklığını azaltabilir. Çok uzak olmayan yolculuklar için hem çok pratik, hem de trafiğe takılmadan spor yaparak istediğiniz yere gitme fikri sizi arabanızdan biraz daha uzaklaştırabilir. Birde arabanız ile dışarı çıkmamanın cebinize faydası var. Peki ya bu yolculukların maliyeti nedir? Şehir içi ulaşımda bisiklet kullanarak gerçekten kayda değer bir tasarruf elde edilebilir mi? Elektrikli bisikletler pahalı mı?

Şimdi bu işin finansal yönüne ve rakamlara göz atalım,

OTOMOBİL Vs ELEKTRİKLİ BİSİKLET

İşe bir e-bike ve otomobil seçerek başlayalım. Ekonomik olması için küçük, yakıt tüketimi az, ilk alım maliyeti ucuz, yedek parça ve servisi yaygın bir otomobil seçmeye çalışalım. E-bike için ise üzerinde ALBA elektrikli bisiklet dönüşüm kiti olan bir bisikleti ele alalım. Elmayı elma ile kıyaslamak için hesaplamaları her iki ulaşım aracı için de yılda 6000 km olarak yapalım. 6000 km seçmemin sebebi 10km günlük kullanım x 5 gün x yılda 48 hafta olarak toplam 4800 km, 1200 km ise yukarıda bahsettiğim market, pazar, arkadaş buluşmaları gibi günlük kullanımlar. Banka kredi maliyeti gibi ayrıca herhangi bir finans maliyeti eklememek için iki ulaşım aracını da cebimizdeki nakit parayla aldığımızı düşünelim.

SIFIR OTOMOBİL

Sıfır otomobil için piyasada bulunan en ekonomik arabalardan biri olan DaciaSandero'yu seçtim. Bu seçimimin sebebi küçük, yakıt tüketimi düşük bakım masrafları en ucuz araçlardan biri olması. Daha üst segment araçlarda maliyetler de o aranda artacaktı. Farz edelim ki bu arabayı aldınız ve 5 yıl sonra ikinci el olarak sattınız, 5 yıl sonra değeri %40 kadar düşecektir, bunu yazının devamında amortisman olarak adlandıracağım. Amortisman maliyeti 433TL/Ay olarak karşımıza çıkıyor. Araç kullanım maliyetleri yani benzin, bakım, lastik gibi maliyetler 208 TL/Ay (Bu hesapları 6000Km/yıl, benzin maliyetini 5.4 Lt/100Km olarak yapıyorum). Birde işin vergisel boyutu var. Burada vergiler 3 ana başlık bulunuyor; 6 ayda bir ödenmesi gerken MTV, zorunlu trafik sigortası ve kasko. Bu maliyetler bahsettiğimiz araç için 234 TL/Ay olarak hesaplanıyor. Birde özellikle İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirlerimizde ciddi bir park problemi var. Örneğin İspark aylık abonelik ücretleri 140-420 TL arasında bulunuyor.Bu maliyetleri ihmal ediyorum, hesabın içine katmıyorum.

İKİNCİ EL OTOMOBİL

Sıfır bir araba almak zorunda değilim, temiz ikinci el bir araba da rahatlıkla işimi görür diye düşünüyor olabilirsiniz. Birde ikinci el bir araç için aynı hesabı yapalım. Yine elma ile elmayı karşılaştırmak için 5 yaşında Dacia Sandero 'yu ele alalım. 5 yıl sonunda sattığımızda amortisman maliyeti 216 TL/Ay olarak karşımıza çıkıyor . Kullanım maliyetleri (benzin, periyodik bakım lastik) özellikle bakım maliyeti sebebiyle sıfır araçtan daha fazla çıkıyor; 308TL/Ay. Vergi maliyetleri  ise 214 TL/Ay olarak hesaplanıyor.

ELEKTRİKLİ BİSİKLET

Dilediğiniz Bisiklet + ALBA Elektrikli Bisiklet Dönüşüm Kiti

 Şimdi aynı hesapları elektrikli bisikletler için yapalım; 500W dönüşüm kitini seçelim ve hiç bisikletinizin olmadığını farzedelim. 500W dönüşüm kiti seçmemin sebebi yokuşları dahi el gazı desteği ile neredeyse hiç pedal çevirmeden, rahatlıkla çıkabiliyor olmanız ve neredeyse bir arabada olduğu kadar az efor sarf ederek , terlemeden yolculuk yapabilmeniz. Bu dönüşüm kiti size pedal destekli  40-70 Km, pedal desteksiz 20Km menzil verecektir ki bu menzil günlük ihtiyaçlarınız için rahatlıkla yeterli olacaktır.

İlk Satın Alma Maliyeti

500W Alba elektrikli bisiklet dönüşüm kitlerinin fiyatı 2650TL. Aluminyum kadrolu, 5 yıl boyunca sizin ulaşımınızı sağlayacak bir bisikletin fiyatı ise 1000-1500TL aralığında. Yani toplam ilk satın alma maliyetiniz yaklaşık 4000 TL olarak gerçekleşecektir. Bu bisikleti 5 yıldan fazla da rahatlıkla kullanabilirsiniz ancak 5 yıl sonunda çöpe attığımızı farzedelim. Bu durumda amortisman maliyeti 67 TL /Ay olarak bulunuyor.

Şarj ve Batarya Değişim Maliyeti

 Yine yılda 6000Km hesabımıza göre, 10.4 AH kapasiteli pillerimizi haftada 3 kez şarj etmemiz gerekecektir. Pilin şarj maliyetini hesaplayalım; Pilin kapasitesi: 36V x 10,4 Ah:375Wh. Şarj sırasında %20 civarında kayıp olması doğaldır, bunu da hesaba katalım, bunu da eklersek 450Wh (0,45KWh) 'i buluruz. 1KWh enerji için  0,43 TL ödüyoruz. Yani bataryamız 0,43x0,45 :0,18 TL'ye şarj oluyor. Yani haftalık şarj maliyeti sadece 55 kuruş.

 Bataryalar ise 750-1200  dolum rahatlıkla yapabilir. 750 dolum sonunda yeni batarya aldığımızı farzedersek, 5 yıl sonunda bataryanın ömrünü ancak tükettiğinizi görebilirsiniz. Batarya maliyeti ise 25 TL/Ay olarak karşımıza çıkıyor.

 Elektrikli bisikletin bakımı da oldukça masrafsız, batarya ekstra bir bakım gerektirmiyor. Motor ise fırçasız DC motor, fırça değiştirme gibi masrafları bulunmuyor. Bakım yapmanız gereken yerler fren pabuçları, lastikler gibi aşınan parçalar. Bu maliyeti de en fazla 500 TL /Yıl olarak düşündüğümüzde aylık bakım maliyeti 42 TL/Ay olarak karşımıza çıkıyor.

Sigorta, Vergi, Kasko

  Bahsettiğimiz bisikletler Pedelec sınıfına giriyor. Bu sebeple e-bike'lar plaka tescili, motosiklet ehliyeti ve MTV gibi konulardan muaf. Dolayısıyla herhangi bir ekstra masraf bulunmuyor. Ülkemizde elektrikli bisikletlerin sınıflandırılması konusunda bir karmaşa bulunuyor, Pedelec konusunu ayrı bir Blog yazısında anlatacağız.

 Şimdi bu hesapları bir tabloda toplayıp sonuca bakalım ,

 

 

 

SONUÇ ;

Sadece günlük kullanımlarınızda otomobil yerine elektrikli bisikleti kullanarak yılda 9400 Lira tasarruf edebilirsiniz. Elektrikli bisiklet, ikinci el bir otomobil için bile size yılda 7700 lira tasarruf ettiriyor. Biz bu hesapları piyasadaki en ekonomik araçlara göre yaptık. Tasarruf tutarı Dacia Sandero yerine orta veya üst segment araçlarda daha da artıyor. Elektrikli bisikletlerin temiz, çevreci ve sağlığınıza faydalı olmasını ise yanında Bonus olarak düşünebilirsiniz.

Bloga dön

Yorum yapın

Yorumların yayınlanabilmesi için onaylanması gerektiğini lütfen unutmayın.